DZIENNIKARSTWO OD KUCHNI

Jarosław Jędrysik, redaktor naczelny tygodnika „Nowe Info” (poprzednio „Nowe Echo”), opowiedział nam o swojej pracy. Miało to miejsce w ramach lekcji edukacji medialnej klasy II d (dziennikarskiej z elementami prawa) w czwartek 13 października.

              Dziennikarz skupił się na plusach i minusach, jakie niesie za sobą praca w zespole redakcyjnym oraz wyrzeczenia z tym związane. Jak się okazuje, ten zawód nie jest  sielankowy: trzeba być dostępnym o każdej porze dnia i nocy, a los zsyła różne tematy, które trzeba opisać. Przykładem jest choćby pierwszy artykuł Jarosława Jędrysika, który napisał o agencji towarzyskiej. Jednak medal ma dwie strony – osoba z prasy w większości przypadków może za darmo uczestniczyć w różnego typu wydarzeniach kulturalnych czy dotrzeć do osób, które normalnie trudno byłoby poznać bliżej. Z pierwszej ręki dowiedzieliśmy się o tajnikach dobrego wywiadu, o tym jak stworzyć treściwego newsa. Nasz gość mówił też o pasji, bez której praca dziennikarza  nie ma celu nadrzędnego, czyli pomocy ludziom i staniu na straży ich praw.
           Spotkanie zostało przeprowadzone w przystępny sposób, każdy z nas mógł znaleźć coś dla siebie. Kto wie, może dzięki temu spotkaniu ktoś zdecyduje się wybrać drogę kariery dziennikarskiej?

Tekst: Kacper Pastuszka
Foto i opieka: Sławomir Błach